Welkom op de pagina van hypnose coach Dominik Messiaen
Veel van onze gewoontes en gedragspatronen zitten verankerd in ons onderbewustzijn. Dat maakt het zo moeilijk om ze op een bewuste manier te veranderen, zelfs al weten we hoe schadelijk die gewoontes of patronen soms zijn en willen we het met ons verstand zo hard.
En juist daar ligt de kracht van hypnose. Dit wordt in onderstaand filmpje eenvoudig uitgelegd. Hoewel hypnose geen therapie op zich is, vormt het wel een doeltreffend hulpmiddel om therapeutische doelen te bereiken.
Hoe werkt hypnose?
Hypnose is een toestand waarbij jouw bewuste aandacht verslapt en waarbij je in contact staat met jouw onderbewustzijn. Eigenlijk is dat een heel natuurlijke toestand waarin je meerdere malen per dag verkeert. Als je helemaal in een boek opgaat en helemaal niet merkt dat er iemand binnenkomt of niet hoort wat iemand tegen jou zegt, ben je in een lichte trance. Zo ook als je op automatische piloot rijdt en je niet meer herinnert waar je allemaal langs bent gereden.
Dankzij hypnose krijg je toegang tot het onderbewuste. Het onderbewuste is goed voor 90 % van ons brein. Daar zitten herinneringen en automatismen opgeslagen. De hypnotiseur zorgt ervoor dat uw bewustzijn en uw onderbewustzijn op 1 lijn zitten. Dan gaat de rest vanzelf. Is dat niet het geval en wil je bvb. met jouw bewustzijn heel hard stoppen met roken, dan zal dit niet lukken als het onderbewustzijn niet mee werkt. Ons onderbewustzijn en dus ook onze gewoontes zijn zoveel sterker dan ons bewustzijn. Wie kent niet iemand in zijn omgeving die tevergeefs heeft geprobeerd te stoppen met roken of te vermageren puur op wilskracht?
Ontdek waarom hypnosetherapie zo effectief is
Hoe werkt hypnotherapie
Waarvoor helpt hypnose?
De toepassingen zijn velerlei. Ik som hier de belangrijkste voor u op:
-
Stoppen met roken
-
Gewichtsverlies
-
Angsten en fobiëen
-
Migraine
-
Pijnreductie
-
Stressreductie
-
Meer zelfvertrouwen
-
Beter slapen
-
Vervelende gewoontes zoals neuspeuteren, nagelbijten, bedplassen, vervelende tics
Kortom, hypnose helpt je je mentaal en fysiek fitter en gezonder te voelen voor een gelukkigere toekomst.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Als er geen onderliggend probleem is (ziektegewin, zwaar trauma e.d.) volstaat vaak 1 sessie. Dit hangt ook af van de bereikte trancediepte. In sommige gevallen zijn meerdere sessies noodzakelijk. Bij een middelmatige trance kan dit een drietal sessies zijn, bij hele lichte trance tot 6 sessies.
Sommige mensen kunnen zich makkelijk focussen en hebben een sterke verbeeldingskracht en gaan bijgevolg heel gemakkelijk in hypnose. Bij anderen vraagt dat training waardoor meerdere sessies of het beluisteren van audio-opnames nodig zijn.
Wat kost hypnotherapie?
De eerste sessie (inclusief intake gesprek) kost 150 euro en duurt maximaal 60 minuten. Vanaf de tweede sessie betaalt u 75 euro per sessie. Bij sommige mutualiteiten wordt dit gedeeltelijk terugbetaald. Door de efficiëntie van de behandeling wordt het aantal sessies tot een minimum beperkt. Meestal volstaan 1 tot 3 sessies.
Wie is Dominik Messiaen?
Dominik Messiaen is van opleiding master Toegepaste Taalkunde en werkte 5 jaar als docent Frans en Duits in het 4de, 5de en 6de ASO. In 2012 lijdt Dominik Messiaen 2 maal per week aan zware migraine aanvallen. Na allerhande behandelingen belandt hij ten einde raad bij een hypnotiseur die hij eerder ontmoette op een masterclass in de UK. Die geneest hem als bij wonder met 1 enkele sessie.
Dominik zijn interesse is gewekt! Hij volgt de hypnotherapie opleiding bij de European Academy of Hypnosis en volgt master classes in binnen- en buitenland. Tegelijk ontwikkelt hij een hypnoseshow in regie van Walter Janssens (reg. Kommilfoo en Man Man Man).
Sindsdien toont Dominik Messiaen als Hypnotherapeut andere mensen hoe hypnose hen kan helpen. Of het nu is voor een genezing, een positieve gedragsverandering of nieuwe inzichten. Hypnose werkt!
Waarom kiezen voor hypnose therapie bij Dominik Messiaen?
Kwaliteitsgarantie
Dominik Messiaen volgde de professionele opleiding tot hypnotherapeut. Daarnaast volgde hij talloze opleidingen en masterclasses in binnen- en buitenland. Daarnaast werkte hij ook 5 jaar als docent in het middelbaar onderwijs.
Snel resultaat
Hypnotherapeut Dominik Messiaen maakt gebruik van het Jeffrey Stephens protocol, aangevuld door andere technieken zoals de "Arrow Technique" van Anthony Jacquin. Vaak volstaat 1 sessie voor een blijvend resultaat.
Discretie
Als echtgenoot van een medisch specialiste beseft Dominik Messiaen maar al te goed wat beroepsgeheim betekent. Bij Dominik is uiterste discretie verzekerd!
VEELGESTELDE VRAGEN
Is showhypnose en hypnotherapie verenigbaar?
Met die vraag heb ik heel lang geworsteld. Doordat ik na afloop van mijn optredens zo vaak de vraag voor therapie krijg van toeschouwers, voel ik het als een morele verplichting mijn kunnen ook in te zetten om die mensen te helpen. In het verleden verwees ik hen door naar collega's maar bij navraag bleek dat ze nooit contact opnamen. De reden is eenvoudig: na mijn optreden zijn de toeschouwers overtuigd van mijn kunnen en mijn respectvolle omgang met mensen. Daarom willen ze juist door mij geholpen worden en gaan ze niet in op het aanbod van een andere hypnotiseur. Dus als ik hen niet help, blijven ze in de kou staan.
Daarenboven boek ik bij hen veel sneller resultaat dan een andere behandelaar omdat ik hen niet meer hoef te overtuigen. Daarbij komt dat mensen die actief als vrijwilliger deelnamen aan de voorstelling, reeds in een diepe trance waren. Daardoor kan ik hen heel snel terug in een diepe trance brengen. Dit resulteert in meer tijd voor de behandeling en positieve suggesties met een veel beter resultaat als gevolg.
Daarom bied ik mensen die tijdens de hypnosevoorstelling op het podium in diepe trance waren als dank voor hun vertrouwen een gratis sessie aan.
Waarvoor kan je hypnotherapie aanwenden?
Wetenschappelijke studies tonen aan dat hypnose vooral heel effectief is voor veranderingen van gedragspatronen en automatismes. Denk daarbij aan (irrationele) angsten of fobieën, het stoppen met roken, beter omgaan met stress, beter slapen, verandering van eetpatroon en gewichtsverlies.
Ook voor pijnreductie wordt hypnose vaak gebruikt, ook in medische context. Zo wordt er in het Universitair Ziekenhuis van Gent regelmatig geopereerd onder hypnose. Dit biedt enorme voordelen t.o.v. de klassieke narcose die heel nare neveneffecten kan opleveren.
Sommige tandartsen vervangen de klassieke anesthesie door hypnose.
Ook reumatologen zien steeds meer het nut van hypnose om fybromyalgie patiënten te helpen met pijnvermindering.
Voordat een hypnotiseur pijn behandelt, is overleg met de huisarts heel belangrijk. Pijn is normaal gezien een nuttig signaal. Dus eerst moeten alle nodige onderzoeken uitgevoerd zijn om uit te sluiten dat er een onderliggend probleem is. Zowel bij benigne als bij maligne pijn heeft de pijn een belangrijke signaalfunctie. Om erger te voorkomen mag de hypnotiseur die zeker niet volledig uitschakelen.
Ook voor het verwerken van trauma's kan hypnose nuttig zijn. De regressie techniek die hiervoor gebruikt wordt, kan echter potentieel problemen veroorzaken. Daarom is omzichtigheid geboden en is het raadzaam om hiervoor naar een psycholoog of psychiater te gaan die ook hypnose gebruikt. Zelf doe ik uit voorzorg geen regressie.
Is hypnose veilig?
Hypnose is een heel natuurlijke toestand waar we ons regelmatig in bevinden zonder het te beseffen. Daarbij blijf je alles horen, zien en voelen. Je blijft gewoon normaal functioneren. Dus hypnose is volledig veilig.
Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op ons blog.
Bij pijnreductie en regressie voor het verwerken van trauma's is de nodige voorzichtigheid geboden. Samenwerking en overleg met huisarts, psycholoog of psychiater zijn sterk aanbevolen.
Bij het stoppen met roken, gewichtsreductie, stressvermindering en het afleren van tics of slechte gewoontes kan je er vanzelfsprekend enkel baat bij hebben.
Hoe ben ik zeker dat alles verloopt zoals het hoort?
Op het einde van elke sessie geeft Dominik Messiaen de suggestie dat de gehypnotiseerde zich alles haarfijn herinnert. Nadeel is dat sommigen twijfelen of ze wel echt in hypnose waren. Dit nadeel weegt echter niet op tegen de gemoedsrust voor beide partijen.
Dominik Messiaen volgde een professionele opleiding tot hypnotherapeut en schoolt zich bij via masterclasses.
Kan ik na de hypnose sessie met de auto rijden?
Absoluut. Een goede hypnotiseur zal trouwens ook altijd een Wake-up uitvoeren. Hij formuleert positieve suggesties om zeker te zijn dat de gehypnotiseerde persoon helemaal alert is.
Sommige mensen, somnambulisten genaamd, kunnen diep in hypnose gaan waardoor ze de eerste secondes of minuten nog even suf kunnen zijn. Door een degelijke wake-up is dit minimaal en gaat dit na enkele ogenblikken vanzelf over.
Moet ik mijn medische behandeling stopzetten?
Absoluut niet. Sterker nog: wees ten allen tijde therapietrouw (ook als je niet bij een hypnotiseur gaat)!
Neem steeds uw medicatie zoals voorgeschreven door uw behandelend geneesheer. Hypnose of andere behandelingen kunnen een medische behandeling enkel aanvullen maar nooit vervangen!
Aangezien Dominik Messiaen zich beperkt tot niet-medische hypnose vermijdt hij zo interferentie met het mogelijke beleid van artsen.
Kunnen resultaten gegarandeerd worden?
Net als bij artsen en andere zorgverleners ga je een inspannings- en geen resultaatsverbintenis aan. Toch is het zo dat als je mijn instructies nauwkeurig opvolgt en als je de verandering écht wil, ten laatste na 3 sessies resultaat mag verwachten.
Als jouw partner jou bvb. verplicht om te stoppen met roken maar u wil het niet echt, dan zal hypnose niet werken.
Soms is er ook een onderliggende motivatie om het ongewenste gedrag verder te zetten. Dit heet "ziektegewin" of in het Engels "secondary gain".
Stel dat ik 2 grootmoeders heb. Een ervan is heel actief en de andere is heel depressief. De familie beslist om de depressieve grootmoeder bij een hypnotherapeut te brengen. Toch blijkt de behandeling niets uit te halen. Hoe is dit te verklaren? Wel, de depressieve grootmoeder krijgt heel veel aandacht en medelijden. Iedereen komt naar haar toe. Het verlies van die aandacht is voor haar onderbewustzijn stukken erger dan de depressieve gevoelens. Bijgevolg blokkeert het onderbewustzijn de verandering en blijft alles bij het oude.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Als er geen onderliggend probleem is (ziektegewin, zwaar trauma e.d.) volstaat vaak 1 sessie. Dit hangt af van de bereikte trancediepte. In sommige gevallen zijn meerdere sessies noodzakelijk. Bij een middelmatige trance kan dit een drietal sessies zijn, bij hele lichte trance tot 6 sessies.
Sommige mensen kunnen zich makkelijk focussen en hebben een sterke verbeeldingskracht en gaan bijgevolg heel gemakkelijk in hypnose. Bij anderen vraagt dat training waardoor meerdere sessies of het beluisteren van audio-opnames nodig zijn.
U wil nog meer weten over hypnose? Neem een kijkje op ons blog.