top of page

Gebruikt The Charming Hypnotist acteurs?Ja... en nee!? Laat ik meteen duidelijk zijn. Ik huur of betaal nooit acteurs of spreek op voorhand nooit af om mee te spelen. Sommige mentalisten (dus goochelaars) doen dit helaas wél. Hun "hypnose" act is dan slechts een deel van hun act of show die uitsluitend bestaat uit trucs om te laten uitschijnen dat ze bvb. gedachten kunnen lezen of dus ook kunnen hypnotiseren.


Dus strikt genomen zijn de mensen in mijn hypnosevoorstelling géén acteurs. In de brede zin worden ze dit tijdens de voorstelling wel omdat ze zich onder hypnose bepaalde situaties heel levendig inbeelden. En dankzij hun verbeeldingskracht wanen ze zich in die situatie of denken ze echt dat ze een bepaald personage zijn. Daardoor gaan ze zich onbewust ook daarnaar gedragen. Soms zelfs zó goed dat het lijkt alsof het om echte acteurs gaat.


Dit principe wordt ook toegepast in Method Acting. Deze acteertechniek wordt gebruikt door bekende Amerikaanse acteurs zoals Robert De Niro, Marlon Brando, Al Pacino en James Dean. Hoewel de Amerikaanse regisseur Lee Strasberg de techniek in het westen bekendheid verschafte, moeten we voor de oorsprong terug naar Konstantin Stanislavski in het begin van de 20ste eeuw in Rusland.


De acteur leeft zich in het personage en de situatie in en gebruikt zijn eigen herinneringen en emoties om een karakter zo waarachtig mogelijk weer te geven en de uitvoering zo levensecht mogelijk te maken. De acteur speelt dus geen rol, hij ís de rol.


En dit is exact wat er gebeurt tijdens mijn hypnosevoorstelling. Dit vraagt heel wat inlevingsvermogen van de gehypnotiseerden. En juist daarom laat ik sommige mensen die weliswaar in hypnose gaan na een tijdje toch terug plaatsnemen in de zaal. Als ze zich niet voldoende kunnen inleven in de rol, geeft dit minder goed theater.


In hypnose gaan vraagt focus en intelligentie. De perfecte kandidaat beschikt daarenboven ook over een sterke verbeeldingskracht en dito inlevingsvermogen. Dus je mag gerust stellen dat de mensen die tot het einde op het podium blijven échte multi-talenten zijn.


Mijn verdienste bestaat erin zoals een regisseur dat talent naar boven te halen door voldoende context te voorzien en een frame aan te bieden waarbinnen de "acteurs" kunnen schitteren.

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page