top of page

Hypnose vs. Trance


Hypnose wordt algemeen verward met trance. Toch zijn dat 2 verschillende zaken. Je hoeft echt niet in trance te gaan om hypnose te ervaren. Sommige mensen die in diepe trance zijn vertonen zelfs geen hypnotische verschijnselen meer zoals catalepsie, amnesie/geheugenverlies en hallucinaties.


Trance kan opgewekt worden door hypnose maar ook door meditatie, het langdurig herhalen van dezelfde beweging, dagdromen, muziek, kunst en medicijngebruik. Trance is trouwens een alledaags verschijnsel. Een leerling die wegdroomt tijdens een saaie les bevindt zich in trance. Hetzelfde geldt voor wie volledig opgaat in een boek of tijdens een lange autorit wegdroomt en nadien het gevoel heeft een deel van de rit "gemist" te hebben.


Hypnose betekent dat je de werkelijkheid tijdelijk op een andere manier waarneemt. Als je weet dat elk van ons afhankelijk van zijn overtuigingen de realiteit anders ziet, zijn we strikt genomen 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 in hypnose. Nemen we de Corona crisis als voorbeeld. We zien die allemaal in al zijn facetten anders afhankelijk van ons geloof of onze overtuiging. En door dat geloof gaan we zaken anders interpreteren en invullen met onze verbeeldingskracht waardoor mensen soms zelfs diametraal t.o.v. elkaar komen te staan.


Iedereen zit als het ware gevangen in "hypnotische loops". Die werken als volgt. We hebben allemaal een bepaalde overtuiging of geloven iets. Op basis daarvan verbeelden we ons de realiteit. Die verbeelding weerspiegelt zich in onze fysiologie. En daardoor ervaren we dit als een bevestiging van onze aannames.


Een concreet voorbeeld. Een man met sociale angst krijgt een uitnodiging voor een feest. Hij is er echter van overtuigd dat niemand hem mag en dat mensen hem zullen mijden en hem als een rare kwast zullen beschouwen. Daardoor slaat de verbeelding in de aanloop naar het feest op hol en haalt die persoon zich allerlei vervelende situaties voor de geest. Hoewel die situaties zich enkel in zijn brein afspelen, gaat zijn lichaam automatisch en onbewust verkrampen, gaat hij oogcontact vermijden en gaat volledig onder de stress naar het feest. Door zijn verkrampte houding gaan mensen hem mijden wat zijn oorspronkelijke aanname bevestigt. Tenzij iemand die loopt doorbreekt, zit die persoon als het ware gevangen in die loop. En zo hebben we allemaal onze loops...


Een ervaren hypnotiseur kan met behulp van een aantal technieken die loops verbreken en veranderen. En daarvoor is in principe geen trance nodig. Soms kan die het proces echter wel makkelijker maken. Voor showhypnose geldt hetzelfde. Zelf gebruik ik afhankelijk van de situatie en de mensen met wie ik werk beide technieken die elkaar super aanvullen.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page