top of page

Misverstanden rond hypnose

Rond hypnose bestaan er heel wat misverstanden en gaan er de wildste verhalen de ronde. Wat zijn de belangrijkste mythes rond hypnose:


1) Hypnose is gevaarlijk. Je kan er in blijven.


Zoals je na het lezen van het blogartikel "wat is hypnose?" ongetwijfeld hebt begrepen is dit totaal onjuist. Hypnose is gewoon een heel gefocuste toestand waarbij uw onderbewustzijn de bovenhand heeft. Focus is essentieel voor hypnose. Van zodra iemand zijn focus verliest, is hij uit hypnose. Dit kan gebeuren door externe of interne factoren.


Als het onderbewustzijn niet meer gevoed wordt met nieuwe suggesties, komt de persoon helemaal vanzelf weer uit hypnose. Iedereen heeft wel eens meegemaakt hoe tijdens een hypnoseshow iemand spontaan uit hypnose komt, zich verbaasd afvraagt wat hij/zij op het podium doet om vervolgens de zaal in te stappen en van daaruit de show verder te volgen.


Sommigen verliezen al na enige ogenblikken hun focus en komen spontaan uit hypnose, bij anderen kan dit langer duren. Daarom haalt hypnotiseur The Charming Hypnotist een gehypnotiseerde vrijwilliger steeds uit hypnose met een "Wake Up" zelfs als die persoon er van overtuigd is dat die niet meer in hypnose is. Op die manier heeft de hypnotiseur volledige controle over de hypnose en kan hij onmiddellijk zien of de persoon weer helemaal "terug" is.


Zoals The Charming Hypnotist in zijn Safety Management Guide uitlegt, bouwt hij bij elke hypnoseshow ook een aantal extra veiligheden in om zeker te zijn dat iedereen de zaal verlaat zoals hij of zij gekomen is.


2) Enkel goedgelovige of "simpele" mensen kunnen in hypnose gaan.


Het al dan niet vlot in hypnose gaan heeft absoluut niets te maken met goedgelovigheid of een gebrek aan intelligentie. Integendeel, enkel mensen met een goede focus en verbeeldingskracht gaan makkelijk in hypnose. En zoals iedereen weet, kunnen intelligente mensen zich heel goed focussen en leggen heel wat creativiteit aan de dag.


Het maakt zelfs niet uit of iemand in hypnose gelooft of niet. Ik heb fervente non-believers heel snel in hypnose gebracht, op voorwaarde dat ze het wilden proberen. En even goed bestaan er mensen die heel graag gehypnotiseerd willen worden en er echt in geloven, bij wie het heel moeilijk of langzaam gaat.


Iedereen kan in hypnose gaan, op 3 voorwaarden. Ten eerste moet je minimaal over een normale intelligentie beschikken, ten tweede moet je je kunnen focussen en tot slot speelt verbeeldingskracht een rol. Het klopt wel dat hypnose bij sommigen veel sneller werkt dan bij anderen en die personen zijn voor entertainment doeleinden geschikt.


3) Bij hypnose ben je volledig in de macht van de hypnotiseur


Dit klopt niet. Een showhypnotiseur kan je geen dingen laten doen die indruisen tegen jouw principes en diepere overtuigingen. Die liggen trouwens vast in uw onderbewustzijn.


Als een hypnotiseur bvb. aan een dame zou vragen om zich uit te kleden, dan zal ze dit niet doen. Gaat het echter om een dame die wel eens parenclubs bezoekt of in het dagelijkse leven weinig gêne vertoont, dan is het echter mogelijk dat ze dit toch doet. In dat geval zou ze dit waarschijnlijk ook doen zonder enige vorm van hypnose...


4) Hypnose is gevaarlijk voor mensen met hartproblemen, met epilepsie, met een depressie of voor zwangere vrouwen


Ook dit klopt niet. Waarom dan vragen hypnotiseurs, ook The Charming Hypnotist, deze mensen tijdens hun hypnoseshow niet deel te nemen aan de show?


Voor hartpatiënten heeft hypnose een rustgevend en dus positief effect. In de geneeskunde spreekt men van sedatie. Toch kan je nooit uitsluiten dat die persoon net op het podium een hartstilstand krijgt net zoals dat op elk ander moment van de dag kan. De publieke opinie zou dan wel heel snel ten onrechte de link met hypnose kunnen maken...


Epilepsie patiënten kunnen niet tegen fel licht en lichtflitsen. Op het podium zijn sterke spots gericht en de rest kan u zelf al raden:)


Mensen met een depressie lijden vaak aan sociale en andere angsten. Een podiumsituatie is voor hen dus geen fijne ervaring. En aangezien de hypnoseshow voor iedereen een leuke ervaring moet zijn, ook voor de deelnemers, is dit dus te vermijden.


Een zwangere vrouw kan zonder het te weten een gehandicapt of ziek kind in de buik dragen en zo deelnemen aan een hypnoseshow. Als ze dan maanden later bevalt van een ongezond of gehandicapt kind, ligt de onterechte link naar de hypnose voor de hand. Om vragen, onzekerheden en schuldgevoelens hieromtrent te vermijden, kunnen zwangere vrouwen beter niet actief deelnemen aan hypnose entertainment.


Wil je meer te weten komen over hypnose, hou onze hypnose blog dan in de gaten.


Wil je hypnose entertainment eens live meemaken? Neem dan contact op.7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page